Staking Circusstad-artiesten vanwege robot?

ROTTERDAM 1-4-’24

Zijn voorstelling ‘Acrobot’ is nog in ontwikkeling, maar zorgt al voor veel onrust onder de overige circusartiesten van Circusstad Festival (1-5 mei Rotterdam).

Daniel Simu ontwikkelde voor zijn circusact namelijk een robot als acrobatiekpartner met ruitenwissermotortjes in de gewrichten. Voor zijn eerdere werk als jongleur, slapstickacrobaat, clown, vuurvreter en illusionist kreeg Daniel louter waardering. Maar nu een robot de taken overneemt waarvoor, normaal gesproken, een andere circusartiest wordt ingehuurd, voelt een groot deel van de artiesten de noodzaak tot een korte staking.

‘Echte emoties’

Scott Makowkse van Duo No Nonsense: “Ik zou mijn acrobatiekpartner Sanne nooit inruilen voor een machine, ook niet als ik daarmee mijn inkomen zou kunnen verdubbelen. Het publiek wil echte mensen met echte emoties.”

‘Broodroof’

Patrick Cramers, voorzitter van het Circuspunt dat circusbelangen behartigt: “Ik begrijp wel dat artiesten zich bedreigd voelen. Zo worden voor circusvoorstellingen al scripts met AI geschreven. Het voelt als broodroof. Die kant moeten we niet op.”

Menno van Dyke, artistiek leider van Circusstad Festival, is verrast door alle ophef. “Wij staan voor vernieuwing en inclusiviteit”, zegt hij. “Als Daniel wil experimenteren met een robot, moet dat kunnen, vind ik. Maar demonstreren is een recht en daar bieden we alle ruimte voor.”

Circusstad Festival speelt zich van 1 tot en met 5 mei af op het Schouwburgplein en in de culturele instellingen er omheen (Theater Rotterdam, de Doelen, Luxor Theater). Ook zijn er optredens bij het Maritiem Museum en in de Laurenskerk. Om het Schouwburgplein staat geen hek. Iedereen is er welkom voor een hapje of drankje, deel te nemen aan een circusworkshop of kaartjes te kopen voor de voorstellingen ter plekke.

Zo’n staking lijkt wel een 1 april-grap. En dat is het ook. Dat maakt echter Daniel Simu’s act met zijn robot niet minder geniaal en de vragen die zijn act oproept, blijven even actueel. Het precieze moment van een ‘korte publieksvriendelijke’ staking gedurende het festival houden de artiesten nog geheim. Tijdens zijn optredens ( 3 mei 16.15 uur en 5 mei 12.30 uur in HAL Theater van Theater Rotterdam ) zal Daniel door de stakende artiesten in elk geval met rust worden gelaten.

Meer nieuws

FB banner@4x
Lees verder
© Jona Harnischmacher
Lees verder
JonaHarnischmacherCircusstad04-05-23_DSC6570
Lees verder
nl_NL

Tickets

Ga naar de inhoud