Krachtig vrouwencircus thema van Circusstad Festival

Opvallend veel vrouwen, meer dan de helft van de ruim honderd circusartiesten, bevolken de elfde editie van Circusstad Festival (1-5 mei). ‘Krachtig vrouwencircus’ is dan ook het thema van de elfde editie van het meest toonaangevende circustheaterfestival van Nederland dat vorig jaar zo’n 37.500 bezoekers trok. Een van de hoogtepunten is de tweede editie van het Circusstad Gala (3 mei in het nieuwe Luxor Theater). 
 
Artistiek directeur Menno van Dyke vertelt dat vrouwen ook op hedendaagse circusfestivals nog vaak minder vertegenwoordigd zijn. Van Dyke: “Circusstad draait dit om door dit jaar een ruime meerderheid aan vrouwelijk artiesten te presenteren met voorstellingen die die door vrouwen zijn geregisseerd en die feministische thema’s aansnijden.” 
Een goed voorbeeld is ‘Raven‘ van het Berlijnse trio Still Hungry. De uitdagingen van het moderne moederschap staan centraal in deze spannende en humorvolle voorstelling. De vrouwelijke ’touch’ beheersen ook de dames van Aloft uit Chicago, een niet te missen hoogtepunt voor de hele familie en een bijzonder innovatieve en magische circusbeleving. 
Of neem leading lady Diana Rodrigues die in een van de tenten op het Schouwburgplein optreedt met twee knotsgekke gitaristen in Circ’Olé, een eigen productie van Circusstad Festival.
 
Wereldtop op Gala 3 mei
Makers en publiek gaan in gesprek met elkaar tijdens diverse Circus Talks. Zo komt ‘Krachtig vrouwencircus’ aan de orde op zaterdag 4 mei om 11.30 uur in Theater Rotterdam. Een van de sprekers op deze Circus Talk is Camiila Pessi van het Zwitserse clownsduo Baccalà, een wereldact die op Circusstad Festival voor het eerst in Nederland is te zien. Baccalà treedt op tijdens het festival en tijdens de tweede editie van het Circusstad Gala, het hoogtepunt van het festival. Dit gala zit vol bekroonde top-acts uit de hele wereld in het nieuwe Luxor Theater (3 mei), waaronder de Australische ‘circusrocksterren’ van Circa die niet alleen op het Gala spelen, maar ook in Theater Rotterdam.
 
Gratis het plein op
Circusstad Festival speelt zich van 1 tot en met 5 mei af op het Schouwburgplein en in de culturele instellingen er omheen (Theater Rotterdam, de Doelen en Luxor Theater). Ook zijn er optredens bij het Maritiem Museum en in de Laurenskerk. Om het Schouwburgplein staat geen hek. Iedereen is er welkom om een hapje of drankje te komen doen, deel te nemen aan een circusworkshop of kaartjes te kopen voor de voorstellingen ter plekke.
Soms beklijft op Circusstad Festival vooral het verhaal, dan weer de technische hoogstandjes of de gulle lach. Maar altijd is Circusstad Festival weer dat feest voor mensen in alle maten, met al hun mooie eigenaardigheden, achtergronden en leeftijden

Meer nieuws

FB banner@4x
Lees verder
© Jona Harnischmacher
Lees verder
Acrobot - Daniel Simu
Lees verder
nl_NL

Tickets

Ga naar de inhoud