Menno van Dyke nieuwe artistiek leider Circusstad Festival

We hebben ‘m gevonden, de nieuwe artistiek leider Circusstad Festival. Zijn naam is gisteravond tijdens de virtuele aftrap van Circusstad Festival 2021 onthuld: Menno van Dyke. De veelgeprezen jongleur volgt per 1 juni 2021 Maaike van Langen op. ,,Met Menno van Dyke heeft Circusstad Festival een artistiek leider weten te benoemen die circus in zijn bloed heeft. Zijn kijk op deze bijzondere kunstdiscipline is breed. Hij omarmt het hele spectrum van vernieuwing, traditie, talentontwikkeling en maatschappelijke betekenis,” vat bestuurslid Samuel Wuersten het oordeel van de selectiecommissie samen.

Circus is voor Menno van Dyke zijn beroep, zijn leven maar bovenal zijn passie. Hij zit inmiddels 20 jaar in het vak. Met zijn Franse echtgenote Emily van Dyke-Weisse treedt hij sinds 2007 wereldwijd op met de act Juggling Tango. Juggling Tango combineert de Argentijnse tango met hoogstaande jongleerkunst in een originele choreografie. In 2018 ontving dit succesvolle duo de Oscar Carré Trofee, de Nederlandse oeuvreprijs voor de circuskunst.

Menno van Dyke verdwijnt niet van het podium. Hij doet als artiest wel een stapje terug om zich te kunnen focussen op zijn nieuwe rol binnen het circusveld. ,,Als artistiek leider van Circusstad Festival wil ik graag de volle breedte van het hedendaagse circus laten zien. Circus kan zich vandaag de dag namelijk overal afspelen, in vele vormen. Door in te blijven zetten op kwaliteit hoop ik bovendien dat circus als volwassen lid van de podiumkunsten nog meer wordt gewaardeerd.”

Het fysieke deel van Circusstad Festival 2021 is wegens de coronamaatregelen verschoven naar 10, 11 en 12 september. Het programma voor september wordt op 1 juni bekendgemaakt. Komende week, tijdens de voorjaarsvakantie, zijn er online verschillende toffe voorstellingen waaronder een circusspeurtocht te volgen via www.circusstad.nl. Bij Circus Rotjeknor op Katendrecht kan het publiek zich tot en met 9 mei wagen aan workshops jongleren, acrobatiek en dramaturgie.