Artistiek leider Maaike van Langen neemt na 12 jaar afscheid van Circusstad Festival

Oprichter en artistiek leider Maaike van Langen (40) neemt afscheid van Circusstad Festival. Na 12 jaar geeft ze het stokje door. Ze kan 1001 redenen opnoemen om aan te blijven maar voor haar is de tijd voor een nieuwe uitdaging aangebroken.

,,Het afscheid zal moeilijk zijn. Het team, de makers, de artiesten en het publiek zitten in mijn hart. Ik ben gegrepen door het circus. Ter voorkoming dat het op den duur een herhaling van zetten gaat worden, dat mijn verwondering ooit verdwijnt, maak ik graag plaats voor iemand met een frisse en misschien wel andere blik. Wat dat betreft stop ik op het hoogtepunt van mijn circuscarrière. Ondanks corona hebben we ook in het afgelopen jaar kunnen werken aan het toch al sterke fundament van het circus. Dat blijkt nu na al die tegenslagen, we zijn er nog! Met grootse plannen en met de blik op de toekomst gericht. We steunen jonge makers en onze internationale banden zijn sterker dan ooit. Daar heb twaalf jaar met hart en ziel aan gewerkt samen met mijn compagnon en mede-oprichter Dirk Evers.”

Het delen van vrolijkheid is wat haar drijft en is iets dat ze in alle aspecten van Circusstad laat terugkomen. ,,Als artistiek leider mocht ik overal ter wereld de mooiste voorstellingen uitkiezen. Al deze virtuoze verhalen mocht ik vervolgens uitbouwen tot een megaverhaal, het festival.”

Dankzij Maaike van Langen groeide Circusstad Festival in rap tempo uit van een bescheiden organisatie tot een professionele instelling dat het nieuwe circustheater in Nederland op de kaart heeft gezet. Hét Rotterdamse festival in de meivakantie wordt internationaal geroemd om zijn originele hedendaagse festivalformule, met spraakmakende voorstellingen uit binnen- en buitenland met ruimte voor jong talent en amateurs. Het scouten en begeleiden van nieuwe circusmakers behoort tot de kerntaken van Circusstad Festival.

Circusstad Festival dankt Maaike van Langen voor haar tomeloze inzet. Zakelijk leider Dirk Evers: ,,Maaike heeft met haar fingerspitzengefühl, haar sprankelende energie en oprechte interesse het moderne circus in Nederland op de kaart gezet. In het circustheater geldt zij als het orakel. Dat verdient een diepe buiging.”

Noot voor de redactie: Voor interviews en/of extra informatie over het vertrek van Maaike van Langen kan contact op worden genomen met Dijlan van Vlimmeren. Zij is te bereiken via pers@circusstad.nl