Nieuws

Even voorstellen: Laura

Even voorstellen: Laura

Waarom Circusstad Festival?
Vier jaar geleden is mijn interesse in circus begonnen, tijdens mijn stage bij de Rotterdamse Schouwburg werd ik toen aan Circusstad gekoppeld. Ik heb op marketing– en productiegebied meegewerkt aan twee grote voorstellingen die in de Schouwburg geprogrammeerd stonden. Bij het zien van de eerste voorstelling was ik eigenlijk meteen verkocht!

Memorabele voorstellingen 
Tijdens Circusstad Festival waren dat voorstellingen van Circolombia en van Race Horse Company. Maar ik heb ook prachtige voorstellingen van ACaPA en van Cirque Aital gezien!

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
Ik beoefen zelf geen enkele circusdiscipline, maar het lijkt me ontzettend leuk om cown te spelen! En ik heb nog de droom om ooit iets met het cyr Wheel te kunnen doen, net als de wheel of death.

Even voorstellen: Joost

Even voorstellen: Joost

Joost regelt al een aantal jaren de uitvoerende productionele kant voor Circusstad Festival, bijvoorbeeld vergunningen, tenten, techniek, kaartverkoop, vrijwilligers, en de aansturing van al die mensen. Dat is een hele leuke klus!

Waarom Circusstad Festival?
Ik ben met Cirusstad in aanraking gekomen doordat we zijn gevraagd om de productie voor het festival te doen. Daarvoor had ik eigenlijk niet zoveel te maken met circus, maar inmiddels kan ik het zeker waarderen!

Memorabele voorstellingen
Man met Hoed van Circuswerkplaats Boost vond ik heel erg mooi.

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
Ik heb vroeger wel gejongleerd, maar ik was eigenlijk maar een middelmatig jongleur. Op de een of andere manier vind ik de Chinese Pole altijd wel interessant! Ik houd er wel van als mensen met heel weinig middelen je versteld kunnen laten staan. 

Even voorstellen: Femke Cuijpers

Even voorstellen: Femke Cuijpers

Waarom Circusstad Festival?
Ik heb zelf een tijdje bij een danshuis gewerkt waar ook geëxperimenteerd werd met circus. Toen dacht ik wel: ‘Wow, hier kan je waanzinnige dingen mee!’ In 2013 was ik ook al betrokken bij de marketing en communicatie voor Circusstad Festival en toen heeft het festival mijn hart gestolen.  

Memorabele voorstellingen
Tijdens Circusstad Festival 2013 heb ik een buitenvoorstelling gezien van Les Philebulistes, met 2 mannen op een megawiel. Dat vond ik heel spectaculair. Ook vond ik tijdens diezelfde editie de voorstellingen van TENT en Gandini Juggling indrukwekkend. Ik heb al een paar voorstelling kunnen voorproeven die in 2015 op Circusstad Festival gaan komen, en ik kijk er erg naar uit om die nog een keer te zien!

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
Ik ben eigenlijk best een angsthaas, dus het lijkt mij al heel tof als ik gewoon zonder remmen een megasalto zou kunnen maken! 

Even voorstellen: Femke Monteny

Even voorstellen: Femke Monteny

Femke werft allerlei groepen, maakt afspraken met ze en bekijkt of er een mooie connectie is tussen hun disciplines en circusdisciplines. Samen met alle groepen en docenten plant ze vervolgens cross-over lessen en andere trainingen, en zorgt ze ervoor dat het een tof spektakel wordt!

Waarom Circusstad Festival?
Toen ik een jaar of 13 was, was ik een van de eerste leerlingen bij Circus Rotjeknor. Ik heb daar heel lang les gevolgd en opgetreden, en daarna ben ik er zelf les gaan geven. Sinds kort ben ik dus weer terug in de circuswereld.

Memorabele voorstellingen
Mijn mooiste voorstelling is steeds van Lucho Smit, waar ik vroeger zelf nog mee bij Circus Rotjeknor heb gezeten. Hij speelt in het gezelschap Galapiat Cirque en die hebben een voorstelling gemaakt genaamd Risque Zero, echt een van de mooiste voorstellingen die ik ooit heb gezien.

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
Mijn circus-skills zijn dankzij mijn tijd bij Circus Rotjeknor al heel breed. Ik ben het beste in jongleren, maar eigenlijk heb ik van alles wel wat geleerd. Binnenkort neem ik deel aan een workshop cyr wheel daar ben ik wel heel benieuwd naar. 

WANTED: Presentatrice Circusstad Festival

WANTED: Presentatrice Circusstad Festival

Circusstad Festival 2015 is op zoek naar een pittige Rotterdamse presentatrice! Maak jij zelfs van een saaie vergadering een showtje? Reikt jouw stem tot aan de overkant van de Maas? Weet jij zelfs ijsjes aan Eskimo’s te verkopen?  Heb  je zo’n immer charmante Rotterdamse tongval?

Dan zijn we op zoek naar jou!

Verstand van circus hoef je niet te hebben, dat heeft onze circuspresentator Arno namelijk al. Aan de andere kant: kun je een aardig stukje eenwieleren, ondersteboven dansen in een trapeze of jongleren, dan heb je natuurlijk een streepje voor!

PRAKTISCH
Het festival duurt van 6 t/m 10 mei 2015, als presentatrice ben je elke middag van 13:00 tot 18:00 beschikbaar. Er is een vergoeding beschikbaar, maar het gaat je natuurlijk meer om de roem.

Wordt het Schouwburgplein 5 dagen lang jouw podium? Stuur dan vóór 1 februari een mailtje en een filmpje van 1 minuut waarin je jezelf presenteert naar maaike@circusstad.nl

Even voorstellen: Dirk

Even voorstellen: Dirk

Waarom Circusstad Festival?
Ik heb een bureau in sponsoring en fondsenwerving en werd vijf jaar geleden benaderd om te helpen bij de realisatie van het eerste festival. Dat was mijn eerste contact met Maaike, en daarmee ook met het circustheater in haar nieuwe vorm. Gelukkig heb ik al heel veel mogen zien in die tijd.

Een hoogtepunt was toch wel een voorstelling van Le Boustrophédon, dat tijdens de eerste editie van Circusstad Festival speelde. Een vrij theatrale voorstelling met poppenspelers over de Eerste Wereldoorlog met de onvergetelijke scène waarin twee artiesten allebei en arm missen en samen, de een met zijn linker- en de ander met zijn rechterhand, een sjekkie draaien. De mensen die de poppen bestuurden verstopten een deel van hun lijf in de kostuums, waardoor de afmetingen van de poppen bijna surreëel werden. Dat was zo treffend en mooi! Een totaal magische circuswereld en ook heel humoristisch.

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
In mijn studententijd in Nijmegen heb ik nog op een soort jongleerclub gezeten, in een kraakpand. Dit heb ik niet lang gedaan, maar ik kan nog wel een bal of vier in de lucht houden. En tijdens het festival heb ik een keer een German wheel uitgeprobeerd. Als ik de kans krijg, wil ik graag eens een bascule proberen. 

Even voorstellen: Maaike

Even voorstellen: Maaike

Wie zorgen er eigenlijk voor dat Circusstad Festival 2015 op rolletjes loopt? Tijd voor een voorstelrondje! We beginnen met Maaike van Langen, die al vanaf het begin artistiek leider van Rotterdam Circusstad & Circusstad Festival is. 

Waarom Circusstad Festival?
Als kind was ik al geïnteresseerd in het circus. De magie van het circus, het verschijnen en weer verdwijnen, dat vond ik te gek! Na mijn studie theaterwetenschap in Amsterdam ben ik een jaar naar Antwerpen gegaan, waar ik met Royal Deluxe heb gewerkt. Je kent het misschien wel van de optochten met enorme marionetten. Dat vond ik daar zó te gek!

 In Antwerpen ben ik verliefd geworden op het nieuwe circus, en daarna ben ik op eigen initiatief op zoek gegaan naar meer voorstellingen en festivals. Ik spreek goed Frans, en zo heb ik zelf het circusveld kunnen ontdekken. Het is iets voor alle leeftijden en culturen, je gaat er een andere wereld binnen waar dingen gebeuren die je nergens anders ziet. Het gaat veel meer over het hart en het lichaam dan over het hoofd, waar het Nederlandse theater vaak op gericht is. Mijn circusliefde is nog steeds groeiende en ik wil deze podiumkunst die mij zo raakt graag met anderen delen.

Welke circus-skills zou je zelf willen hebben?
Wat me echt heel vet lijkt is bovenvrouw zijn. Je hebt er wel een hele goede acrobatische partner voor nodig, waarbij je van zijn of haar schouders kan springen en hij of zij je weer opvangt. Dat lijkt me wel wat!

Kick-off A Brand New Day

Kick-off A Brand New Day

Het grote openingsspektakel voor Circusstad Festival 2015 is gisteravond officieel van start gegaan met een inspirerende kick-off! In de circusloods van Circus Rotjeknor kwamen bijna alle deelnemende groepen samen voor een kennismaking met elkaar en het project: van buikdansers tot skaters, van basketballers tot paaldansers. Het was het perfecte moment om de naam te lanceren: A Brand New Day.

A Brand New Day

Ruim 1.000 amateurkunstenaars en –sporters laten zich inspireren door de beroemde film The Wiz en zorgen samen voor een groots spektakel tijdens de opening van het festival, op 6 mei 2015. Er zal een ware circusestafette in de stad ontstaan, die uiteindelijk eindigt in een voorstelling in het hart van Rotterdam. Het wordt een cross-over van circus, dans, spectaculaire sportvormen, muziek en nog veel meer.

De deelnemers worden door deze cross-over uitgedaagd om hun eigen discipline te verrijken. Flamencodansers en vechtsporters maken kennis met circuskunsten, en circusartiesten gaan aan de slag met dans. Het geheel wordt samengebracht onder de leiding van de choreografen van De Dutch Dont Dance Division, die al eerder zulke grote projecten hebben tot een succes hebben gemaakt. Dat belooft dus mooi te worden!

Wethouder Visser op bezoek

Wethouder Visser op bezoek

Wethouder Adriaan Visser kwam afgelopen vrijdag op werkbezoek bij Rotterdam Circusstad waar hij werd ontvangen door de studenten van Codarts en Circus Rotjeknor. Hij ging ook meteen écht aan het werk in het circuscentrum ;)

Circusstudenten in Markthal

Circusstudenten in Markthal

Vanmiddag werd de Markthal officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima. Circusstudenten van Codarts maakten deze opening een stukje spectaculairder met acrobatiek-, jongleer- en cyr wheel-acts. (Vanaf 4:55)

Openingsspektakel 2015

Openingsspektakel 2015

Tijdens Circusstad Festival 2015 vindt een enorm spektakel plaats. In een groots opgezette parade vertonen 500 tot 1.000 amateurkunstenaars samen met enkele ‘grote namen’ in de circus- en danswereld hun kunsten in het centrum van Rotterdam. Dansers, acrobaten, jongleurs, muzikanten, freerunners, turners, skaters, abseilers, capoeiristas, hiphoppers en breakdancers laten de stad zinderen met een spannende cross-over met circus.

In de aanloop naar Circusstad Festival 2015 worden amateurkunstenaars, sporters en organisaties uit allerlei disciplines en leeftijden uitgedaagd om een cross-over met circustheater aan te gaan. Al die cross-overs smelten samen in een spectaculaire parade die door de stad trekt en eindigt in een voorstelling in het hart van Rotterdam.

Data Circusstad Festival bekend

Data Circusstad Festival bekend

Het lijkt nog ver weg, maar we zijn alweer volop bezig met de voorbereidingen van Circusstad Festival 2015. Van 6 t/m 10 mei, tijdens de meivakantie, verovert circus de stad Rotterdam. Meer dan ooit wordt het een belevenis om niet te vergeten.

De editie van Circusstad Festival 2015 krijgt een vernieuwde formule. Op het Schouwburgplein beleef je een uitdagende circusdag met het hele gezin. Het dagcircus heeft ook een interessant programma voor de circusliefhebber en professional. De circusavonden zijn elke avond gevuld met één grote-zaal voorstelling. Ook buiten deze indrukwekkende voorstelling in de zaal word je als theaterpubliek ondergedompeld in de magie van circus met mini-voorstellingen en circusacts. Beleef circusdromen en droomcircussen in het nachtcircus, een programma dat via grote en kleine voorstellingen, losse acts, een weelderige entourage, bands en DJ’s een overweldigend circusfeest ontketent. Een uitgaansavond zoals je hem niet eerder meemaakte... 

Circusstad Festival 2015 zal plaatsvinden onder voorbehoud van financiering.

Circuscentrum Rotterdam geopend

 Circuscentrum Rotterdam geopend

Woensdag 26 maart opende burgemeester Aboutaleb officieel het Circuscentrum Rotterdam. Fenixloods II op Katendrecht is vanaf nu het nieuwe thuis van Codarts Circus Arts, Circus Rotjeknor, Circomundo en Rotterdam Circusstad.

Afgelopen weekend kon iedereen een kijkje nemen bij Circuscentrum Rotterdam tijdens Circus op de Kaap. Bekijk hier de foto\'s die Circus Rotjeknor op deze stralende dag maakte.

Maaspodium

Maaspodium

Spectaculair fysiek theater dit weekend in het Maaspodium. Met op zaterdag 1 maart Een dame in de kast (4+) en op zondag 2 maart Nipt (6+). Alle Facebook-vrienden van Circusstad Rotterdam krijgen 50% korting op een regulier ticket voor de voorstellingen. Ga naar http://bit.ly/1jaZcBr en vul bij het bestelproces de code MAASCIRCUS in. Je korting wordt dan automatisch verrekend.

Tot Maas!

Circus tijdens IFFR

Circus tijdens IFFR

Sinds gister is het Internationale Film Festival losgebarsten. Deze 43e editie ook met de bijzondere documentaire Circustime van René Hazekamp. Kaarten zijn nog verkrijgbaar via: http://www.filmfestivalrotterdam.com/professionals/films/circustime/

Locaties en tijden:

vrijdag 24 januari - 18:30 uur in Pathé 6
Zaterdag 25 januari - 12:15 uur in Pathé 2
Dinsdag 28 januari - 20:00 uur in Cinerama 7
Woensdag 29 januari - 17:00 uur in LantarenVenster 2

Bekijk de trailer hier:

Maaspodium vol energie

Maaspodium vol energie

Afgelopen weekend barstte het Maaspodium van de energie van de artiesten van Hip Cirq Europ! Het was een voorstelling met unieke, internationale presentaties van opkomend circus-, dans- en hiphoptalent.

Holland Doc: Circus Time

Holland Doc: Circus Time

Afgelopen woensdag 18 december werd tijdens de serie Holland Doc op Nederland 2 de documentaire van René Hazekamp uitgezonden. René heeft een jaar lang de studenten van Codarts Circus Arts gevolgd en vastgelegd.

Je kunt de aflevering terugzien via:
http://www.hollanddoc.nl/kijk-luister/documentaire/c/circus-time.html

Circus als cultureel erfgoed

Circus als cultureel erfgoed

Begin december werd bekend gemaakt dat de circuscultuur in Nederland een plek heeft gekregen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland en daarmee is erkend als immaterieel erfgoed.

Nederland heeft een rijke circuscultuur. Jaarlijks trekken meer dan twintig circussen door het land, worden meer dan dertig wintercircussen georganiseerd en zijn er in zo’n vijftig steden jeugdcircussen. Ruim 1,5 miljoen mensen bezoeken het circus.

De Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van het UNESCO verdrag van het Immaterieel Erfgoed. Volgens UNESCO verdienen niet alleen bijzondere gebouwen en monumenten bescherming maar ook tradities en rituelen, deze zijn namelijk ook door de geschiedenis gekleurd en van generatie op generatie doorgegeven. De traditie van het circus is voorgedragen door de Stichting Circus Cultuur, die zich inzet voor het levensvatbaar houden van de circuscultuur in Nederland.

www.circuscultuurnederland.nl

Circus als cultureel erfgoed

Hip Cirq Europ

Hip Cirq Europ

Twaalf talenten uit vijf Europese landen presenteren een wervelende show met circus en hiphop. De Franse gerenommeerde choreografen mengen op eigen wijze de circuskunsten met hiphop dance, freerun moves & elementen uit andere culturen.

Hip Cirq Europ doet zes residenties aan (Parijs, Guadeloupe, Brussel, Tampere, Belfast en Rotterdam) om hun werk te delen met lokale opkomende kunstenaars en jonge amateurs uit de stadswijken.

In de kerstvakantie is Rotterdam Circusstad in samenwerking met Codarts Circus Arts en Circus Rotjeknor gastheer voor deze groep en werken zij samen met Rotterdamse talenten. Aan het einde van het bezoek wordt de verrijkte creatie gepresenteerd. Dit project maakt deel uit van het Europese culturele programma Verbonden zijn.

Een unieke internationale presentatie van opkomend circus-, dans- en hiphoptalent.

Tekst/regie: Eric Mezino (Cie e.GO), Gaëtan Levêque (Collectif AOC)
Choreografie: Eric Mezino (Cie e.GO), Gaëtan Levêque (Collectif AOC)
Spel/dans: Benji, Dirk, Jessy, Medi, Petteri, Vincent, Rebecka, Bruno, Conor, Seela, Ronja Breuk e.a.

Maaspodium
St. Jobsweg 3
3024 EH Rotterdam

zaterdag 4 januari 2014 | 20:15 uur 
zondag 5 januari 2014 | 15:00 uur 

Tickets via: http://www.maastd.nl/voorstelling/hip-cirq-europ/?tickets

20.000 bezoekers

20.000 bezoekers

Circusstad Festival 2013 zit erop. Het was een geweldige, succesvolle én zonnige derde editie met stuk voor stuk bijzondere voorstellingen. In een week tijd bezochten 20.000 mensen het festival. 

Zeven dagen lang toonde Circusstad Festival circus dat bij de stad Rotterdam past; stoer, soms met een rafelrandje en met veel ruimte voor voorstellingen waarin urban arts en circustheater elkaar ontmoeten. De crème de la crème van het internationale circustheater was te zien; maar liefst 33 (internationale) gezelschappen, 12 nieuwe producties, 22 Nederlandse premières en veel jong talent.

 

20.000 bezoekers

Ook waren er meer workshops dan voorheen. Jong en oud kon zijn eigen circustalent ontdekken in een workshop diabolo, jongleren, freerunnen, hiphop, acrobatiek of Röhnrad.

Rotterdam Circusstad kijkt terug op een geslaagde derde editie. “We zijn uitgegroeid tot een creërend festival waarin we samen met artiesten, gezelschappen, talenten en publiek het circus een eigen smoel geven. We zijn er trots op dat Circusstad Festival een verzamelplek is geworden voor de internationale circusgemeenschap. Dit jaar hebben we nog meer dan voorgaande edities laten zien dat circus voor iedereen kan zijn,” aldus Maaike van Langen, artistiek leider van Circusstad Festival. 

De volgende editie van Circusstad Festival zal plaatsvinden in het voorjaar van 2015. Maar ook voor die tijd zal Rotterdam Circusstad van zich laten horen. 

Zonnige start Circusstad

Zonnige start Circusstad

Maandagavond werd Circusstad Festival 2013 officieel geopend. In de Rotterdamse Schouwburg traden  Nederlands jongleurtalent Niels Duinker en jaar 2 van Circus Arts van Codarts op.

Het uit Los Angeles afkomstige dansgezelschap Lux Aeterna van wereldberoemde b-boy Kujo gaf een wervelende openingsshow vol breakdance, popping moderne dans en circuskunst.

De Gillende Keukenprins gaf in een uitverkochte Dhrome tent een swingende show op zijn keukenorgeldrumgestel. Ook de negen jongleurs van het Engels jongleergezelschap Gandini Juggling wisten een volle zaal te trekken.

Officiële opening Circusstad Festival

's Avonds was de officiële opening in de Rotterdamse Schouwburg. Met shows van Nederlands jongleertalent Niels Duinker en artiesten van het 2e jaar Circus Arts van Codarts werd foyer van de Schouwburg ondergedompeld in het circus. De openingsvoorstelling Eponym van het uit Los Angeles
beleefde de Europese première. De b-boys en b-girls (met o.a. Jacob 'Kujo' Lyons) gaven een werveldende show met breakdance, popping, moderne dans en circuskunsten. Lux Aeterna kreeg een staande ovatie van het publiek. 

Tijdens de afterparty Don't Step on my Nikes, georganiseerd door het HipHopHuis, ontmoetten hiphop en circus elkaar weer. Jamsessies, showcases en battles tussen urban dansers en circusartiesten zetten de hal van de Schouwburg op z'n kop. 

Bekijk hier de foto's van de eerste festivaldag. 

Zonnige start Circusstad

Kujo opent Circusstad

Kujo opent Circusstad

Kujo is in Rotterdam! Zondag gaf hij samen met Popper 'Toogie' workshops in het HipHopHuis. Vanavond opent Kujo Circusstad Festival samen met zijn dansgroep Lux Aeterna in de Rotterdamse Schouwburg.

Openingsvoorstelling Eponym

Lux  Aeterna mixt de meest uiteenlopende dansvorm met bewegingsvormen zoals capoeira en circus en natuurlijk, breakdance/b-boying. Lux Aeterna laat zich niet beperken door kaders en weet het rauwe stedelijke te verheffen tot pure schoonheid. 

Na afloop organiseert Don’t Step On My Nikes om 22:00 uur een afterparty met Kujo, Gil Arazzi (Pop’arazzi Crew), Herrie the Robot (Gameboyz) en de Konichiwa Crew. Er zijn jamsessies, verschillende showcases en circusbattles tussen urban dansers en circusartiesten.

Mis deze show niet en koop hier je kaarten!

VRW.ZKT.CIRCUS

VRW.ZKT.CIRCUS

Isolde van VRW.ZKT.KNST kreeg gister een lesje Circus. Samen met artisitek leider Maaike van Langen ging ze op bezoek bij Circusstad Festival, Circus Rotjeknor en de opleiding Circus Arts van Codarts.  

Bovenop het dak van de Rotterdamse Schouwburg hadden Isolde en Maaike een prachtig zicht op het festivalterrein. Bekijk hier het fragment vanaf 9:18 min. 

Documentaire Ill Abilities

Documentaire Ill Abilities

Vandaag toont de Rotterdamse Schouwburg op de mediawand een film van Ill Abilities. Deze breakdance crew, met o.a. Jacob 'Kujo' Lyons, heeft leden uit Nederland, Canada, Amerika en Chili met allemaal een handicap.

In de theatershow laten zij zien hoe ze als individueel persoon strijden met hun gebreken, en hoe ze dit omzetten naar iets positiefs. Een inspirerend verhaal. 

De Ill Abilities-crew reist heel de wereld over en geeft shows en workshops aan gehandicapte kinderen. 

De dansers in de theatershow zijn:
Luca "Lazylegz" Patuelli (Canada)
Jacob "Kujo" Lyons (USA)
Sergio "Checho" Miranda (Chili)
Tommy "Guns" Ly (USA)
Redouan "Redo" Ait Chitt (Holland)

B-boy Jacob 'Kujo' Lyons (bekend van Run DMC's Its Like That en de film Step up 2) is vanaf zondag 28 april in Rotterdam. Hij geeft verschillende masterclasses en workshops in het HipHopHuis en opent maandagavond met zijn dansgroep Lux Aeterna Circusstad Festival met een spectaculaire show.

Unpack the Arts

Unpack the Arts

Volgende week ontvangt Circusstad Festival 10 journalisten uit heel Europa voor Unpack the Arts. Voor dit Europees project nodigen 10 circusfestivals elk 10 journalisten uit om een paar dagen mee te lopen op het festival. Maar weinig journalisten hebben kennis van circustheater en er wordt daarom ook maar weinig over geschreven. Met dit project wil Unpack the Arts de rol van de media binnen de circuskunsten vergroten.

Stoomcursus Circus

Circusstad Festival ontvangt journalisten uit België, Kroatië, Polen, Bulgarije, Tsjechië, Engeland, Duitsland, Portugal, Roemenië en Finland. Zij krijgen een stoomcursus Circus met seminars, lectures en voorstellingen en ze interviewen artiesten en makers van voorstellingen. Elke journalist kiest een onderwerp om over te schrijven. Zo ontstaan er na Circusstad Festival tien verschillende artikelen. De circuskennis die de journalisten tijdens Unpack the Arts opdoen zorgen voor een goede kwaliteit van de recensies en artikelen. 

Kijk hier voor meer programma voor de professional. 

Meer informatie over Unpack the Arts: www.unpackthearts.eu

Opbouw begonnen!

Opbouw begonnen!

De opbouw van Circusstad Festival is in volle gang. Eén voor één worden de prachtige circustenten op het festivalterrein opgebouwd. De ronde Dhrome tent is woensdag op het Schouwburgplein geplaatst.

De andere tenten, de Chapiteau, de Piramide, de Arena en de Salto, verrijzen de komende dagen op het Schouwburgplein. 

Volg de opbouw op Facebook.

Semianyki-clowns op bezoek

Semianyki-clowns op bezoek

De lieve clowns van Semianyki uit Stint-Petersburg gaven op woensdag 24 april een voorstelling speciaal voor alle kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. 

Sinds 2005 spelen de Semianyki-clowns hun familievoorstelling over de hele wereld voor uitverkochte zalen. In april komen ze voor Circusstad Festival voor het eerst naar Nederland. Vrijdag 3 en zondag 4 mei staan de clowns met de voorstelling The Family op het podium van het Oude Luxor Theater. 

Kijk hier voor meer info & tickets. 

Lach en huiver!

Lach en huiver!

De zes jonge circushonden van La Meute zijn voor het eerst in Nederland te zien! In hun eerste show voor de zaal zoeken ze in duizelingwekkende stunts hun grenzen en angsten op. Lach en huiver tegelijk!

Nog geen jaar afgestudeerd aan een van de beste circusscholen van dit moment, DOCH in Stockholm, bestormen ze met ontembare energie de Europese (gerenommeerde) theaters. Met een technisch niveau waar je u tegen zegt en veel bravoure springen, stuiteren, vliegen ze over het podium. Ze komen dichtbij en zoeken hun grenzen en angsten op. Spectaculair en levensecht. 

La Meute is 2 en 3 mei om 20:30 uur te zien in de Rotterdams Schouwburg. Mis het niet! Bestel hier alvast je tickets.

Circusstad op Swan Market

Circusstad op Swan Market

Tijdens een zonnige XXL editie van de Swan Market in Rotterdam gaven Maartje en Ola van de Circusmachine twee spectaculaire shows luchtacrobatiek als preview voor Circusstad Festival. Een dappere vrijwilliger uit het publiek waagde zich zelf ook op het podium.

Bekijk de foto's op Facebook

 

Ontdek je circustalent!

Ontdek je circustalent!

Op Circusstad Festival kan je zelf je eigen circustalent ontdekken. Iedere dag zijn er speciale workshops waar je onder begeleiding van een (internationale) professionele artiest meer leert over acrobatiek, jongleren, freerunning, hiphop en andere disciplines. 

Iedere dag zijn vinden er verschillende workshops plaats. Zeker zijn van een plek? Koop dan alvast online een kaartje. Kijk hier voor het workshopprogramma en tickets. 

CJP korting op Circusstad Festival

CJP korting op Circusstad Festival

De CJP pas geeft korting op een aantal voorstellingen van Circusstad Festival. Hiermee kan je tot wel € 8,00 korting ontvangen. Kies jouw favoriete voorstelling uit en bestel alvast je kaartje.

Voorstellingen Schouwburgplein met CJP korting
Gandini Juggling (UK) - Smashed
Cirque Inextrémiste (Fr) - Extremités

 
Voorstellingen Luxor Theater met CJP korting
Semianyki (RUS) - The Family
(CJP-korting: €4,- korting in de voorverkoop/een uur voor aanvang 50% korting)

Voorstellingen Rotterdamse Schouwburg met CJP korting
La Meute (FR) - Nederlandse première
Blick Theatre (FR) - Weird night of illusion 

Circustour langs basisscholen

Circustour langs basisscholen

In aanloop naar Circusstad Festival touren de artiesten Willem en Sophie van Circus Katoen langs verschillende basisscholen in Rotterdam. De basisschoolleerlingen van De Blijberg en Vredenburg school in Rotterdam werden na schooltijd verrast met een spectaculair optreden. De shows zijn een grote hit en de kinderen wilden nog lang niet naar huis!

Bekijk de foto's op Facebook

Circustour langs basisscholen

Willem en Sophie van Circus Katoen treden ook op Circusstad Festival op. Woensdag 1 mei gaat hun show Ex Aequo in première. De voorstelling is onderdeel van Entree, het talentprogramma voor circusalumni in Nederland en België, dat tot stand is gekomen in een samenwerking tussen het Fonds Podiumkunsten, Circo Circolo en Rotterdam Circusstad.

Kijk hier voor tijd en tickets van Ex Aequo. 

Wervelende openingsshow

Wervelende openingsshow

De b-boys en b-girls van Lux Aeterna, opgericht door Jacob 'Kujo' Lyons (bekend van Run DMC’s It’s Like That en de film Step Up 2), komen uit Los Angeles om Circusstad Festival te openen met een poëtische en wervelende show.

Lux  Aeterna mixt de meest uiteenlopende dansvorm met bewegingsvormen zoals capoeira en circus en natuurlijk, breakdance/b-boying. Lux Aeterna laat zich niet beperken door kaders en weet het rauwe stedelijke te verheffen tot pure schoonheid. 

Klik hier voor kaarten voor Eponym.

Uniek circusspektakel

Uniek circusspektakel

Het was een koud paasweekend, maar op het Schouwburgplein kon je alvast opwarmen voor Circusstad Festival. Tijdens Slide Factory 2013, het European Trombone Festival, traden 200 trombonisten samen met basisschoolleerlingen en circusartiesten op in Circus in Trombone Wonderland. 

Circus in Trombone Wonderland

Circus in Trombone Wonderland

Laat je overvallen door dit spektakelstuk, waarvoor Rotterdam Circusstad en Slide Factory European Trombone Festival de handen ineen sloegen. Alice in Wonderland vormde de inspiratiebron. De uitvoering is groots: het Dutch Trombone Choir met maar liefst 200 trombonisten  speelt samen met een grote groep basisschoolleerlingen het stuk. Artiesten van jeugdcircussen hebben bij het stuk een circusperformance opgezet. 

Voor wie er zaterdag niet bij kan zijn, of een ieder die geen genoeg krijgt van circus: tijdens Circusstad Festival is Circus Trombone Wonderland op maandag 29 april nog twee keer te zien op het Schouwburgplein. 

Bekijk de foto's op Facebook

Jouw show op CityStage

Jouw show op CityStage

Heb jij altijd al gedroomd van je eigen performance op het leukste festival van Rotterdam? Dan is dit jouw kans!  

Circusstad Festival is op zoek naar jongeren met een speciaal talent. Denk hierbij aan dans, breakdance, freerunning, bodypercussion, vuurspugen, skaten, rappen, skateboarden, BMX’en, beatboxen, en ga zo maar door.

Stuur jouw act in en wie weet wordt jij geselecteerd om op te treden op CityStage tijdens Circusstad Festival. CityStage vindt van 29 april t/m 5 mei dagelijks plaats tussen 18:30 en 19:00 uur. Deelnemers ontvangen een kleine vergoeding voor hun show. 

Aanmelden: Stuur een e-mail met informatie over jouw act en voorkeur voor speeldatum naar soesja@circusstad.nl. (Graag met filmpje, foto’s, demo en/of link naar website)

Circusvrijwilligers gezocht!

Circusvrijwilligers gezocht!

Werken op het mooiste festival van Rotterdam? Circusstad Festival is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die werkervaring op willen doen. 

Mail voor meer informatie en aanmelden naar andrea@circusstad.nl

Kom in de circusstemming

Kom in de circusstemming

Twee jonge circusartiesten en een tollende ring

Een tollende ring, adembenemende  rotaties, een gevoel van gewichtloosheid... én van gevaar! Ballen springen op en weerkaatsen in het  rond als een choreografie die het lichaam vorm geeft. De acrobaat is zowel de maker als het slachtoffer van de balbewegingen. Want op een zachte, ronde, perfecte bal kan je je nooit stilhouden.

Alessandro Maida en Maxime Pythoud studeerden met glans af aan de gerenommeerde Brusselse circusschool ESAC en zijn meesters op de bal en het enkel rad. In hun voorstelling Respire! (Ademen) laten ze een mix van virtuoze circustechnieken, fijne humor, dans en spel zien. Cie Circoncentrique sleurt je mee in een cirkelvormig avontuur, een acrobatische en poëtische draaikolk!

Vanaf 6 jaar

Rotterdamse Schouwburg, Kleine Zaal
Vrijdag 1 maart: 15:00 uur
Kaarten: Rotterdamse Schouwburg

Blick Théâtre is terug

Blick Théâtre is terug

Indringend poppentheater en nouvelle magie

Na de onvergetelijke voorstelling over de verschrikkingen van de oorlog (in 2010 op Circusstad Festival) neemt Blick Théâtre (voorheen Le Boustrophédon) in hun nieuwe voorstelling Weird night of illusion nemen ze nu het menselijke brein onder de loep. 


Wat is normaal? Wat is gekte? Blick maakt fenomenaal en indringend circus en vermengt dat met poppentheater en nouvelle magie. Voor deze voorstelling werken ze samen met de vermaarde Etienne Saglio, de aanvoerder van een nieuwe stroming van magie in het circus.

Tijdens Circustad Festival laat Blick een deel van haar nieuwste voorstelling zien die in december 2013 in première gaat. 

Vanaf 7 jaar

Rotterdamse Schouwburg, Kleine Zaal
Vrijdag 3 mei: 20:30 uur
Zaterdag 4 mei: 20:30 uur
Kaarten: Rotterdamse Schouwburg

 

 

Nederlandse première

Nederlandse première

De zes jonge circushonden van La Meute/De Wolventroep bestormen de Europese podia. Tijdens Circusstad Festival zijn ze voor het eerst te zien in Nederland in de Rotterdamse Schouwburg. Met hoog technisch niveau en een ontembare energie en bravoure springen, stuiteren en vliegen ze over het podium. Met hun eerste voorstelling voor de zaal bekijken ze circus zoals het is: het nemen van berekenende risico's. La Meute komt dichtbij, zoekt grenzen en angsten op en maakt je aan het lachen en huiveren tegelijk. 

Vanaf 8 jaar

Rotterdamse Schouwburg, Grote Zaal

Donderdag 2 mei 20:30 uur
Vrijdag 3 mei: 20:30 uur
Kaarten:Rotterdamse Schouwburg

 

Derde editie Circusstad Festival

Derde editie Circusstad Festival

Deze meivakantie is het weer zover: Circusstad Festival verovert het Schouwburgplein. Van 29 april t/m 5 mei 2013 raakt Rotterdam weer in de ban van adembenemende luchtacrobatiek, indrukwekkend jongleerwerk, betoverend theater en spectaculaire stunts. Zeven dagen lang puilen de tenten op het Schouwburgplein weer uit van international topvoorstellingen, maar ook jong en lokaal talent krijgt de bühne. Deze editie wordt harder, beter, hoger en sneller.

Circusstad Festival: 29 april t/m 5 mei 2013, Schouwburgplein, Rotterdamse Schouwburg en Luxor Theater. 

 

Verbeter je skills tijdens RockIn Sunday!

Verbeter je skills tijdens RockIn Sunday!

Of je nu uitblinkt in breakdance, net begonnen bent met free running of alleen nog maar droomt van een carrière als acrobaat, tijdens Rock'in Sunday train je samen met andere hiphoppers, dansers, freerunners en acrobaten. Ben je tussen de 12 en 25 jaar dan kun je vanaf 18 november elke zondag terecht bij de vrije training bij het SKVR aan de Aert van Nesstraat. Meedoen kost 2,50 per keer en inlopen kan tussen 13.00 en 17.00 uur.   

Onder leiding van ervaren masters uit de urban dance scene en Extreme Circus Arts werkt iedereen op zijn eigen niveau om zijn skills te verbeteren. Naast dansvormen als urban dance, breakdance en hiphop komen ‘extreme circus arts’ zoals acrobatiek, freerunning, extreme arts en tricking aan bod. 

Rock’in jamsessies
Hoogtepunt van de Rock’in Sunday trainingen zijn de regelmatig terugkerende jamsessies. Hierin laten alle deelnemers zien wat ze kunnen onder begeleiding van een DJ of live muzikanten. 
Rotterdam Dance CapitalZondag 9 december is het Rotterdam Dance Capital. Uiteraard laat Rock’in Sunday dan ook van zich horen!

Rock’in Sunday: vrije training voor urban dance en extreme circus arts
Rock'in Sunday is een project van CityCircus en SKVR.

Wanneer? Elke zondag vanaf 18 november 2012
Hoe laat? 13:00 - 17:00 uur
Voor wie? Hiphoppers, moderne dansers, freerunners, acrobaten en iedereen die er iets mee wil of kan tussen de 12 en 25 jaar
Wat kost het? € 2,50 per training
Waar? SKVR, Aert van Nesstraat 45, Rotterdam [theaterzaal]
Meer weten? www.citycircus.nl óf www.facebook.com/RotterdamCircusstad

Try Out CityCircus bij de SKVR

Try Out CityCircus bij de SKVR
Try Out CityCircus bij de SKVR

Op zondag 26 augustus kan je GRATIS een proefles volgen van de aankomende CityCircus cursus bij de SKVR. Ben je tussen de 12 en 20 jaar? Meld je dan aan voor de Try Out om 13.00-13.45 of om 16.00-16.45u, via http://www.skvr.nl/tryoutr.aspx

Op zondag 30 september start de CityCircus-cursus, die na 15 lessen wordt afgesloten met een presentatie in de SKVR Theaterzaal. Na de cursus is er de mogelijkheid om auditie te doen voor het volgende seizoen om een voorstelling te maken die gespeeld wordt op het grote Circusstad Festival 2013 in Rotterdam. Kijk voor meer informatie of voor aanmelding op: http://skvr.nl/citycircus

Nieuw Europees project: Unpack the Arts

Nieuw Europees project: Unpack the Arts
Nieuw Europees project: Unpack the Arts

Unpack the Arts is een nieuw Europees project met het Circuscentrum als projectleider. De bedoeling is om (inter)nationale culturele journalisten gratis een residentie aan te bieden op betekenisvolle circusfestivals en zo een kritisch discours te ontwikkelen, hun kennis te laten circuleren en hun rol ten opzichte van circus en onze maatschappij te voeden.

Over twee jaar gespreid worden twaalf residenties voor telkens tien journalisten georganiseerd bij de Europese partners van het project: het Kopenhagen International Theatre Festival (DK),CIRCa festival (FR), Festival novog cirkusa (HR), Subtopia (SE), Halles de Schaerbeek (B), Finnish Circus Info Centre (FI), Circusstad Festival Rotterdam (NL), Humorologie (B) en Crying Out Loud (UK).

‘Unpack the Arts’ wil enkele doelen bereiken:
>> Een positief beeld over circus bij het publiek bewerkstelligen door meer persaandacht in de verschillende media.
>> Cultuurjournalisten bewust maken over de waarde van circus, dat een groeiende sector is in de Europese podiumkunsten.
>> Cultuurjournalisten en organisatoren een kritisch discours over circus helpen ontwikkelen.
>> De praktijk van cultuurjournalistiek terug wortelen in een kosmopolitisch beeld van kunsten.
>> Cultuurjournalisten, artiesten en culture actoren nieuwe relaties helpen te ontwikkelen tussen elkaar.

Hiertoe worden internationaal drie oproepen gelanceerd, de eerste in juni 2012. De bedoeling is uiteraard dat de journalisten over circus schrijven. Hun artikels over de voorstellingen tijdens hun residentie worden gepubliceerd op unpackthearts.eu en kunnen gratis gedownload worden. Het uiteindelijke doel is dat de journalisten gebeten worden door het circusvirus en dat de circuskunsten meer en beter belicht worden in de media.

>> Tot 6 juli kan je je als professioneel cultureel journalist kandidaat stellen voor een residentie op een van de drie eerste participerende festivals.
>> Download de 'First Call' en de 'Application form'
>> Check alle info en criteria op www.unpackthearts.eu

Ben jij gekiekt door CityCircus?

Ben jij gekiekt door CityCircus?